marți, 31 august 2010

terapia prin ras ~pasesti in club?


Nu am mai scris de secole...chiar daca starea mea psihica nu este printre cele mai pozitive in acest moment,trebuie sa iau lucrurile asa cum sunt uneori, nu?! totusi "atomul" acela magic nu a plecat din mine si am decis sa impart cu voi cateva informatii despre beneficiile rasului!

Hai sa alegem a ne bucura de activitati naturale si benefice care stau la indemana tuturor, cei care doresc si sunt din Sibiu, pot participa la terapia prin ras, unde alaturi de oameni deschisi putem depasi barierele stresului cotidian....razand! cei interesati de dezvoltare personala si multe zambete sincere,sunt asteptati si le pot oferi mai multe detalii.

"Amuzamentul reprezinta o stare placuta pentru fiecare si totodata un mijloc de protectie si tratament. Rasul si surasul reprezinta un bun mijloc de relaxare si totodata de eliminare a unor tensiuni launtrice.

Se estimeaza ca un copil rade de 40 de ori pe zi in medie, pe cand un adult zambeste mult mai putin. Se pare ca stresul zilnic, grija zilei de maine, serviciul si o serie larga de probleme ce se instaleaza incet-incet in viata unui om se reflecta in starea de optimism si veselie a adultului, acesta devenind mai serios, mai sobru sau chiar avand stari depresive. Din pacate lipsa din ce in ce mai mare a rasului din viata unui om se reflecta in starea de sanatate a acestuia, caci s-a dovedit ca rasul protejeaza de anumite boli si elimina eficient stresul, incetinind procesul de imbatranire.

Rasul contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, la reducerea presiunii arteriale, la cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita, dureri menstruale) si la marirea nivelului de endorfina (“hormonul fericirii”), precum si a unor celule ale sistemului imunitar. Rasul favorireaza oxigenarea organismului, stimuleaza contractiile diafragmei favorizand eliminarea reziduurilor respiratorii, participa eficient in lupta contra stresului, mareste capacitatea respiratorie (si prin aceasta aportul de oxigen), reduce tensiunile musculare si arteriale. Din punct de vedere al beneficiilor la nivel cardio-vascular, 20 de secunde de ras echivaleaza cu 3 minute de mers rapid.

Cum a aparut terapia prin ras

“Parintele” acestei terapii a fost Norman Cousins care, in 1964, utilizand gandirea pozitiva si umorul a reusit sa vindece un pacient de o boala articulara ce ii provoca dureri intense, boala care la momentul respectiv nu era curabila. Astfel, el isi amuza pacientul dandu-i spre vizionare comedii si administrandu-i vitamina C. Norman observase ca 30 de minute de ras ii provocau pacientului o pauza de doua ore fara durere. Mergand pe aceasta premisa, mai multe luni de zile pacientul a primit un tratament prin... ras. Rezultatele au fost uimitoare, boala a disparut complet.
Ideea acestei terapii a fost adoptata mai tarziu, la inceputul anilor ’80, de catre medicul Patch Adams care isi trata pacientii imbracat in haine de clovn, amuzandu-i in fiecare zi. In India, in 1995 a fost creat primul “club de ras” de catre doctorul Madan Kataria, iar ideea a fost de un mare succes international, astfel la momentul actual existand peste 1000 de astfel de cluburi in intreaga lume.


Nu e foarte uşor să râzi 10 minute încontinuu. Dar cu antrenament, în timp, vei reuşi. Două studii publicate în 2006 de Colegiul American de Cardiologie recomandă ca oamenii să râdă regulat. Doctorul Michael Miller de la Universitatea din Maryland susţine că "avem nevoie de 30 minute de exerciţii fizice de două ori pe săptămână şi 15 minute de râs zilnic pentru menţinerea sănătăţii".

Metoda "Laughercising" a fost creată de Betty Hoeffner, cofondator al Hey U.G.L.Y., o organizaţie non-profit ce are drept scop ajutarea adolescenţilor care se confruntă cu tulburări de nutriţie, violenţă, abuz de substanţe interzise şi sinucidere. "A râde nu e aşa simplu cum am fi tentaţi să credem. În primul rând trebuie să-ţi laşi ego-ul deoparte , întrucât s-ar putea să ţi se pară caraghios să râzi aşa...ca prostu’. Apoi trebuie să te antrenezi să râzi 10 minute fără întrerupere. Odată ce ai devenit specialist, vei putea să râzi plenar instantaneu. Vei râde fără oprire până muşchii tăi abdominali vor începe să te doară. Vei aduna aşa de multă energie râzând, încât te vei trezi că dai cu aspiratorul la 10 seara. Foloseşte-l şi o să slăbeşti negreşit".

William F. Fry, professor asociat la Clinica de Psihiatrie de la Universitatea din Stanford sustine că dacă râdem de 100-200 ori e ca şi cum am alerga 10 minute. Când ceva ţi se pare amuzant, râzi. Când râzi, corpul tău reacţionează. Se flexează mai întâi şi apoi se relaxează. 15 muşchi faciali sunt puşi la lucru atunci când te bucuri. Si nu numai. Pulsul şi respiraţia cresc brusc, oxigenând sângele. În plus, creierul tău experimentează o scădere a percepţiei durerii, datorată producerii de endorfine ce suprimă durerea şi produc plăcere.

Râsul este un remediu excelent în multe cazuri de disfuncţii psiho-somatice. Acestea sunt produse de nelinişti, temeri, angoase, stres. Multe tulburări funcţionale (cardiace, digestive, insomnii, migrene, emfizem) sunt cauzate de starea psihică a individului. Există diverse metode de combatere a acestora: psihanaliza, psihoterapiile, tehnicile comportamentale, medicamentele (anxioliticele şi antidepresivele), relaxarea, yoga. Toate sunt importante, utile şi, uneori, eficiente.
Totuşi, cea mai simplă şi mai la-ndemână este tot terapia prin râs. Râsul înseamnă sănătate încă din Antichitate. La indienii sioux din America de Nord, la apaşi, comanşi si alţii existau nişte clovni vindecători al căror rol era să-i facă periodic să râdă pe ceilalţi membrii ai comunităţii, alungând în felul acesta spiritele rele. Şi regii îsi aveau bufonii lor.

Râsul ne eliberează de angoasele care ne sufocă, care ne-mpresoară. Şi pentru că restabileşte echilibrul între sistemul simpatic şi parasimpatic, râsul e o armă radicală împotriva stresului. "


http://www.mayra.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu